Ben je werkzaam als zelfstandige en verandert er iets in je situatie, vraag dan op tijd de juiste VAR-verklaring voor 2014 aan.

Ben je in dienstbetrekking bij een onderneming, dan moet de werkgever loonbelasting en premie volksverzekeringen inhouden en afdragen. Daarnaast draait de onderneming op voor de premies werknemersverzekeringen en de werkgeversheffing Zorgverzekeringswet.

Maar als freelancer of zelfstandige zonder personeel (zzp’er) kan de arbeidsrelatie wel eens onduidelijk zijn. Je kunt dan een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) aanvragen bij de Belastingdienst, zodat jouw opdrachtgever weet of hij rekening moet houden met de loonheffingen. Hoe werkt dit?

Verschillende VAR’s

Om in aanmerking te komen voor een VAR moet je het formulier ‘Aanvraag verklaring arbeidsrelatie’ invullen. Op basis van de ingevulde gegevens beoordeelt de Belastingdienst je situatie en geeft een VAR af. Je kunt vier verschillende verklaringen krijgen:

-VAR winst uit onderneming (VAR-wuo);

-VAR inkomsten uit werkzaamheden voor rekening van je onderneming (VAR-dga)

-VAR loon uit dienstbetrekking (VAR-loon);

-VAR resultaat uit overige werkzaamheden (VAR-row).

Alleen in het geval van een VAR-wuo of VAR-dga heeft de opdrachtgever duidelijkheid over de arbeidsrelatie. Er is dan geen sprake van een dienstbetrekking en de opdrachtgever hoeft geen rekening te houden met de loonheffingen.

Geeft de Belastingdienst echter een VAR-loon of een VAR-row, dan geeft de verklaring geen duidelijkheid over de arbeidsrelatie. De opdrachtgever moet dan zelf de arbeidsrelatie beoordelen. Is er volgens hem sprake van een dienstbetrekking, dan moet hij bij het uitbetalen van het loon rekening houden met de loonheffingen. 

 Verklaring 2014

Geef je een VAR aan een opdrachtgever, dan moet die natuurlijk wel geldig zijn. De VAR is maximaal één kalenderjaar geldig, dus je moet elk jaar een nieuwe VAR aanvragen. Vraag je in de loop van het jaar een verklaring aan, dan geldt die tot en met 31 december van het jaar. De opdrachtgever moet een kopie van deze geldige verklaring en een kopie van het identiteitsbewijs in zijn administratie bewaren. Heb je voor 2014 een VAR nodig, dan kun je nu alvast een verklaring voor volgend jaar aanvragen.

 Automatische VAR

Je hoeft echter niet altijd een nieuwe VAR aan te vragen. De Belastingdienst geeft automatisch een verklaring als:

- je de afgelopen drie jaar een VAR hebt aangevraagd

- je telkens voor hetzelfde werk een VAR hebt aangevraagd

- je onder dezelfde voorwaarden het werk hebt uitgevoerd

- je telkens dezelfde soort VAR van de fiscus hebt gekregen

- de VAR’s in de tussentijd niet zijn herzien.

Belastingtip: Dit artikel is geschreven door de redactie van Fiscaal

Rendement. Meer tips en fiscaal nieuws vind je op www.rendement.nl/fiscaal

Lees ook

VAR-verklaring bezorgt startende zzp'ers hoofdpijn =

Vijf vragen over de VAR-verklaring

Download op Z24Tools de gratis rekentool BV of eenmanszaak 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl